FAMILJEFOTOGRAFERING

Min ambition är att fånga de riktiga känslorna i bilden. och ibland är vi arga. Barn är spontana och det vill jag omfamna och förmedla i mina bilder.

 • Tid Försök att boka in en tid när fotograferingen inte krockar med ditt barns sovtider.
 • Energi Ge ditt barn lite energi innan fotograferingen. Ta med lite frukt och dricka, ibland kan behövas fyllas på med lite extra energi under fotosessionen
 • Kläder Ombyte ger variation i bilderna men eftersom ombyten bruka trötta ut de små modellerna så brukar det räcka med ett. Det går däremot bra att ta med fler av hattar, mössor och hårband som går snabbt att ta av och på. Undvik gärna stora loggor, grilliga mönster och för starka kontraster som lätt tar överhanden från bilden. Gärna ”snälla och mjuka och jordnära” färger. Låt barnen gärna vara barfota. Är det fler än en person kan det vara fint att matcha varandra så ni får en enhetlig bild. Vid bebisbilder så kan det fint med ett par småbyxor eller blöjskydd över blöjan om ni vill ha bilder med bar hud. Vid familjebilder försök matcha, det blir så fint!
 • Kläder utomhus höst och vinter Bli inte avskräckta när ni tänker på utomhusfotografering vintertid. Det blir ofta magiskt vackert. Börja med ett underställ och sen klär ni er lager på lager. Undvik stora bylsiga jackor. Ta på er en fin mössa, halsduk, ett par vantar och en gosig tjock tröja istället. Kanske filt att svepa in sig i? Sen är det klart att det kan vara bra att ha med sig jackan att värma sig i vid pauserna.
 • Nervositet Att gå till fotografen ska ju vara roligt och inte ett ”måste”. Tala gärna om för barnet att det kommer att bli en rolig lekstund. Försök att glömma bort din egen nervositet eftersom det vanligtvis smittar av sig på barnen. Här behöver barnen inte uppföra sig ”perfekt".
 • Lek Föräldrar brukar också få vara med och leka under fotograferingen. Hjälp till att fånga barnens uppmärksamhet genom att skoja och leka om det behövs. Tänk på att vara i samma höjd som fotografen så barnet tittar mot kameran. Ibland kan det kännas tryggare för barnet med ett välbekant ansikte att titta på än på främlingen med kameran. Det räcker ofta med en förälder som hjälper till att fånga barnet/eller barnens uppmärksamhet, annars är det lätt att barnet blir förvirrat och tittar åt andra håll än mot fotografen.
 • Fotografen vill ha din uppmärksamhet Om ni föräldrar ska fotas tillsammans med ert barn, se då till att ni vuxna tittar mot fotografen istället för att försöka jobba med barnet, låt fotografen göra det jobbet istället.
 • Rekvisita Det går alldeles utmärkt att ta med sig egna saker som kan vara roligt att ha med i bilderna och som barnet tycker om att leka med. Sen är det ju alltid tryggt att ha med sitt bästa gosedjur.
 • Vi improviserar Vid en fotosession får man improviserar en hel del, när man regisserar barn tar det bort det fina och naturliga i bilderna. Det gör inget om ditt barn inte ler eller tittar in i kameran hela tiden. Väldigt ofta är det de här bilderna som blir de finaste och roligaste och speglar ditt barns personlighet. Att sitta stilla och titta in i kameran är kanske inte alltid det roligaste, speciellt inte när tålamodet tryter. Vid sådana tillfällen är det viktigt att du som förälder inte tillrättavisar för mycket eftersom det oftast ger motsatt effekt.
  Vad det är du vill känna och minnas när du i framtiden tar fram dina bilder. Är det de bilderna som speglar ditt barns personlighet eller är det ett uppstyltat fotografi?
UA-48269763-1