Corsage

Det är inte bara bruden som ska tänka på vilka blommor hon ska smyckas med, även brudgummen kan välja att ha en knapphålsblomma, kavajblomma eller corsage som man kallar det. Blomman ska fästas på kavajens vänstra sida. Enligt traditionen ska blomman vara plockad ur brudbuketten och symbolisera att bruden och brudgummen binds samman livet ut. Det blir allt vanligare att marskalkar och pappor bär corsage.

Det är många gånger som bruden och brudgummen har frågat mig vid bröllopsfotograferingen vart corsagen ska sitta på kavaj- eller frackslaget. Som jag nämnde ovan ska den alltså placeras på vänster kavajslaget och det oavsett om man har en näsduk i fickan eller ej. Även om corsagen också ibland kallas för ”knapphålsblomma” så är det inte i ett knapphål blomman ska sitta. Corsagen ska ej heller stoppas ner i bröstfickan.

Floristen brukar skicka med en knappnål till corsagen eller har hon eller han fäst en säkerhetsnål på baksidan av corsagens stjälk. Glöm inte att torka av stjälkarna innan du fäster den på kavajslaget. Vid porträttfotografering kan det vara bra att vara lite extra rädd om corsagen.