Något gammalt, något nytt, något lånat, något blått, något fått

Har du tänkt att föra traditionen vidare?

Vad betyder egentligen den gamla brittiska ramsan som som skulle bringa lycka i äktenskapet? Eller som man säger på engelska; ”Something old, something new, something blue and six pence in her shoe”

Något gammalt (something new) betyder att du för traditionen vidare, en symbol för kontinuitet och arv in i äktenskapet. En länk mellan brudens egen familj, särskilt mellan bruden och hennes mamma och mormor. Traditionen kommer från den viktorianska eran. För att visa detta brukade bruden välja att bära ett smycke från sin familj eller någon detalj från moderns eller mormoderns bröllopsklänning. 

Något nytt står för det nya livet som väntar, en ljus framtid som gift och en ny union som ska vara för evigt. Förr i tiden valde man oftast bröllopsklänningen som skulle stå för det nya. Men det kan lika gärna vara bröllopsbuketten eller ringarna.

Något fått (and six pence in her show)  ska jag erkänna att jag inte hade hört om tidigare men hur som helst så ska det representera att brudparet alltid ska ha pengar. En peng i varje sko ska bringa rikedom och lycka i äktenskapet.

Något lånat (something borrowed) symboliserar att brudens vänner och familj kommer att finnas till hands om hon en dag behöver hjälp. Det är särskilt viktigt att det bruden lånar måste komma från en lycklig gift kvinna Bruden får inte glömma att lämna tillbaka det hon lånat. Det kan vara ett halsband eller annat smycke eller plagg som ska påminna om deras vänskap.

Något blått (something blue) på bröllopsdagen är en gammal symbol för trofasthet, renhet och lojalitet. Många bär ett blått strumpeband, bruden kan ha en blå blomma i håret eller något blått i brudbuketten.